perjantai 22. huhtikuuta 2016

Hedelmäkakku marenkikuorrutteella


Raikas hedelmäkakku marenkikuorrutuksella - niin hyvää! Ja melkein näyttää terveelliseltä ;).

Tein tämän kakun kaksivuotiaan pikkuneidin syntymäpäiville. Toiveena oli jotain raikasta ja hedelmäistä, mutta muuten sain vapaat kädet. Mielessäni on jo pitkään ollut hedelmäinen "överikakku". Tässä oli sopiva hetki toteuttaa tuo ajatus. Näin keväällä raikkaat, värikkäät hedelmät piristävät harmaampaakin päivää ja antavat uskoa tulevasta, lämpimästä kesästä :).

Kakkupohjaa maustoin vaniljalla, jota pyöräytin Dr. Oetkerin vaniljamyllystä, on muuten tosi kätevä! Kostutukseen käytin maitoa, johon laitoin vaniljauutetta ja sokeria.
Täytteenä on itsetehtyä sitruunatahnaa. Sen tekeminen on melko vaivatonta ja se päihittää kaupan purkkitavaran mennen tullen. Olen kerran ostanut "lemon curdia" kaupasta ja se oli aivan kaameeta... Niissäkin on toki eroja... Mutta miksi ostaa kaupasta kun voi tehdä itse ;).

Sitruunatahnan lisäksi täytteenä on tuorejuustomoussea, johon pyöräytin taas vaniljaa myllystä, ja ripottelin runsaasti appelsiinin lohkoja ja granaattiomenaa.

Kakun kuorrutteena on valkosuklaaganachea ja sveitsiläistä marenkia. Koristeluun käytin mangoa, kiiviä, granaattiomenaa ja mansikoita. Appelsiinia en laittanut kakun päälle, koska marenki olisi vettynyt.

Marengin ruskistin pienellä kaasupolttimella, jonka siippani löysi minulle Motonetistä, juu-u, sieltä. Ei sitä koskaan tiiä, mistä löytää leivontatarvikkeita ;).

En ollut aikaisemmin ruskistanut marenkia, mutta helppoahan se oli. Pitää vain löytää kohta, jossa liekki ruskistaa marengin, mutta ei polta sitä. Marengin pinnasta tulee myös hitusen rapsakka ja mausta tulee paahteinen. Oikein hyvää :).

Jaan teille nyt käyttämäni sitruunatahnan reseptin. Resepti on Martha Stewartin kirjasta Suuri leivonnan käsikirja. Puolitin ohjeen, koska harva tarvitsee kerralla melkein 5 dl sitruunatahnaa... Ellet sitten ole tekemässä sitruunamarenkipiirakkaa. Ylijääneistä valkuaisista voit tehdä vaikka marengin kakun päälle :).

Sitruunatahna - Lemon curd

n. 2,5 dl valmista tahnaa

Huom! Digitaalinen lämpömittari helpottaa tekemistä, mutta ilmankin pärjää.


4 munan keltuaista
1 sitruunan hienoksi raastettu kuori
0,75 dl vastapuristettua sitruunan mehua (n. 1,5-2 sitruunaa)
1 dl sokeria

70 g kylmää voita, pieninä paloina


  • Sekoita paksupohjaisessa kattilassa keltuaiset, sokeri, sitruunankuoriraaste ja sitruunanmehu. Vispilä on tässä hyvä.
  • Kuumenna seosta kohtalaisella lämmöllä 8-10 minuuttia. Sekoita koko ajan, myös reunoilta, ettei kananmunasta tule kokkelia ;).
  • Poista kattila liedeltä kun digitaalinen lämpömittari näyttää 80 astetta. Jos sinulla ei ole digitaalista lämpömittaria, kasta puukauha sitruunatahnaan ja vedä sormella viiva kauhan pyöreälle puolelle. Jos viiva jää selkeästi näkyviin niin tahna on valmista.
  • Lisää kylmä voi nokare kerrallaan sitruunatahnaan. Sekoita koko ajan.
  • Halutessasi voit siivilöidä tahnan, jolloin pääset eroon sitruunankuorista.
  • Laita tuorekelmu tahnan päälle siten, että kelmu koskettaa sitruunatahnaa. Näin tahnaan ei muodostu kuorta sen jäähtyessä.
  • Siirrä tahna kylmään jähmettymään, vähintään tunniksi.
  • Valmis tahna on lusikoitavan kiinteää. 
  • Käytä kakun täytteenä, maustamattoman jogurtin kanssa, vaniljajäätelön kera, maustamaan marenkivoikreemiä tai pakasta.


Sveitsiläinen marenki - kuuma marenki


Marengin teossa on hyvä muistaa, että valkuaisten seassa ei tule olla yhtään keltuaista, koska silloin valkuaiset eivät vaahtoudu kuohkeaksi. Kannattaa siis olla tarkkana erotteluvaiheessa :).

Tämä on vanha "ohje", jota olen käyttänyt aina. En edes muista, mistä olen sen napannut, mutta se toimii hyvin sekä kuuma marengissa että tavallisessa marengissa. 

1 valkuainen + 3 rkl sokeria

  • Laita valkuaiset kuumuutta kestävään kulhoon sokerin kanssa. 
  • Aseta kulho tiiviisti poreilevan vesikattilan ylle ja vatkaa yhtäjaksoisesti kunnes lämpömittari näyttää 71 astetta.
  • Poista kulho vesihauteen päältä ja jatka vatkaamista kunnes marenki on kuohkeaa ja kiiltävää.
  • Pursota tai lusikoi huolettomasti kakun päälle.
  • Halutessasi voit ruskistaa marengin pienellä kaasupolttimella. Ruskistamaton marenki on tahmeaa ja ruskistettu pinta ei. Tämä kannattaa huomioida koristeiden laitossa. Ruskistetun marengin pinnasta pienet koristeet, kuten nonparellit, kimpoavat pois. 
Kuuma marengista voit tehdä myös kuivattuja marenkeja uunissa. Pursota tai lusikoi marenkia leivinpaperille ja kuivata marenkeja 75-90 asteisessa uunissa 0,5-2 tuntia riippuen marengin koosta ja paksuudesta. Ohuet marenkiliuskat voivat kuivua reilussa puolessa tunnissa.
Marengit voivat ruskistua jos uuni on liian kuuma. Ruskistuneet marengit voi kuitenkin vielä syödä, niissä on hieman paahteisempi maku ;).

Kuuma marengilla voit kuorruttaa myös muffineita! 

Tässä kakussa toimii kuitenkin parhaiten ruskistettu kuuma marenki. Omnom :)






5 kommenttia:

  1. Hei pakko kysyä, että jos tekisit tämän maidottomana, niin mitä tuotteita käyttäisit? :)

    VastaaPoista
  2. Hei Suvi

    Kostutuksessa käytetyn maidon vaihtaisin veteen.
    Maidottomien tuotteiden käyttäminen on mulle vieraampaa. Olen käyttänyt niitä vain muutamia kertoja, eikä mulle oo muodostunut suosikkeja. Täyttäisin koko kakun marengilla. Täytteen marenkia ei "tohoteta". Jos täytät kakun marengilla niin kostutukseen käyttäisin vesi+ sitruuna seosta. Vähentää marengin makeutta.

    Jos olet löytänyt hyvän tuorejuusto-kerma kombon maidottomista tuotteista nin käytä ehdottomasti niitä 😊.

    Kookosmaito ( ainakin pirkan täysrasvainen) vatkautuu vaahfoksi kun se on ollut yön yli jääkaapissa (käytä vain kiinteä osa). Sitä voi maun mukaan maustaa sokerilla ja vaniljalla.

    Sitruunatahnan voin voit korvata kasvirasvalla tai jättää kokonaan pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kokeilet maidotonta versiota niin olisi kiva kuulla, miten onnistuit 😊

      Poista
    2. Ja valksouklaata on vaikea korvata. Ellet löydä jostain pikkuputiikista "raakaversiota" 😊

      Poista
  3. Täytyy kokeilla tulevia synttäreitä varten. Valkosuklaa ei ole sellainen, että pitäisi poistaa, mutta juurikin kerma ja tuorejuusto. Myös sitruunatahnaa olen ennenkin tehnyt ihan perusohjeella ja sopii. :)

    VastaaPoista